как да се облечем за 8-ми март

Организирането на съгласуван гардероб може да бъде разочароваща задача, но летвата се вдига още по-високо, ако често наддаваме или губим тегло. Причините са различни, така че и решенията ще бъдат различни. Но се опитах да събера най-практичните методи, които ще работят, ако искаме да се чувстваме добре в дрехите си, но не искаме да сменяме целия гардероб всеки път, когато теглото ни се промени.
Един от слуаите, в които изпитваме затруднение са празничните дни. Имаме предизвикателство на всеки празник като Нова година, 14ти февруари, 8-ми март или просто като сме поканени на сватба.

Досега нямам много опит от първа ръка по този въпрос, така че ще се радвам да чуя за вашите методи. Определено има неща, за които не съм се сетила, така че ако имате някакви трикове или препоръки за конкретни дрехи, моля, споделете ги в коментарите.

Стратегически подход към покупките

Има дрехи, които трябва да се сменят на всеки няколко килограма, при смяна на един или два размера. Например тесни дънки без еластан или поли тип молив от неразтегливи материи. Но плетената блуза или плетената рокля-плик ни дават много повече пространство за маневриране – особено последните са особено хубави, защото обикновено могат да се регулират с колан или връзки.

По-скоро плетени, отколкото тъкани и избора на дрехи през месец март

Повечето от нас вероятно имат памучна тениска в гардероба си. И памучна риза. И въпреки че и двата артикула може да са изработени от 100% памук, тениската ще се разтегли и ще пасне на тялото ви, докато ризата изобщо няма да го направи. Освен това среден сезон като пролетта ни прави затруднени в избора си на тоалет. Всички знаят, че месец март се слави в много променливо време и на празник като 8ми март трябва да сме подготвени за изненадипри избора на облекло.

Защо? Защото тениската е плетена, т.е. изработена е от една нишка, която е подредена на бримки, както при плетене или плетене на една кука. Държи хладно и не знаем как да съобразим останалата част от облеклото. Освен това плетените пуловери са водещият пример за плетени тъкани. Благодарение на тези бримки, тъканта има много по-голяма разтегливост, което дава комфорт.

От своя страна тъканите се изработват от две перпендикулярни нишки, основа и вътък, които се преплитат по специфичен начин, в зависимост от ефекта, който искаме да постигнем – денимът ще бъде изтъкан по различен начин от поплина.

Ето защо, ако търсим дрехи, които ще ни дадат повече пространство за маневриране в случай на променливи размери, трябва да изберем плетива, а не платове. Особено при дрехи от онези части на тялото, където най-бързо отслабваме или качваме. Това е индивидуален въпрос и понякога горната част на фигурата остава горе-долу със същия размер, но долната се променя. Или обратното.

По-голяма разтегливост може да се постигне и чрез добавяне на еластан към основното влакно, било то в тъкани или плетени платове, но аз не бих тръгнал по този път – примес на еластан, по-голям от няколко процента, прави дрехите да изглеждат евтини и неприятни за носене.

Поли и панталони с ластик на талията за дами, които променят теглото

Обикновено ги свързваме с дрехи за деца в предучилищна възраст, но не е задължително ластикът да обхваща цялата талия. Отпред може да изглежда нормално, а ластикът да е само отзад. Много харесвам това решение, защото такива панталони или поли стоят добре и са много удобни. И разбира се, те се адаптират по-лесно към променящите се размери на тялото.

Ключовите елементи са големи – но не напълно!

Най-лесното решение би било да купувате само големи дрехи или накратко чанти. Но не всеки иска да носи зебло. Но можете да използвате тази концепция за най-скъпите дрехи и да я заобиколите малко.

Например: искаме да си купим прилично зимно палто с добър състав или да подберем подарък на някоя дама за 8ми март. Но се притесняваме, че ще похарчим много и през следващия сезон то вече няма да ни става или няма да уцелим размера на подаръка. След това можем да изберем свободен модел халат, но с колан на талията. При този избор на подарък, имаме много поле за маневриране.

БЯЛА ОФИЦИАЛНА РОКЛЯ | EVIZABG.COM

Изобретение за излизане на 8ми март– безкрайна рокля

Много от вас вероятно разпознават тези рокли. Преди няколко години те бяха мания в България и булките масово ги купуваха за многобройните си шаферки. Благодарение на това те изглеждаха eднакво, но всяка от тях можеше да коригира роклята според предпочитанията или фигурата си.

Безкрайната рокля е пола, направена от кръг или полукръг, понякога дълга, понякога с дължина до коляното, свързана с два дълги колана, които можем да драпираме върху горната част на тялото, както желаем. Има много начини да ги завържем – можем да имаме отворен гръб, деколте в стил Мерилин Монро, но и покрити рамене и ръкави до лактите. И разбира се, презрамките са достатъчно дълги и гъвкави, за да паснат на няколко размера. Коланът е също толкова гъвкав.

Няма да ви препоръчам конкретна марка, защото имах собствен модел от магазин втора употреба преди много години, преди дори да разбера, че тази рокля носи такова име. Но ги виждам доста, в различни варианти – блестящи и вечерни от полиамид, или по-ежедневни от памук..

Внимавайте за тенденциите за всеки празник, особено за престоящите пролетни празници като 8ми март или Великден.
Никога не препоръчвам да си купуваме дрехи, които са мега тренд – защото какъв е смисълът едно яке да е с отлично качество, ако след няколко месеца не можем да го разгледаме, защото улиците са залети с него и това е, което имаме. Но в случай на променливи размери, още повече, защото прозорецът за „носимост“ става още по-малък. Ако нещо супер модерно вече не ни отива, вероятно няма да искаме да го носим, ​​след като се върнем към предишния си размер – въпреки че теоретично ни става.

Постоянна цветова палитра

Същото важи и за цветовете. Ако знаем, че сме склонни да наддаваме или отслабваме често и искаме последователен, не твърде голям гардероб, който не трябва да се сменя от време на време, нека изградим последователна цветова палитра. 3 основни цвята, които пасват един на друг, 3 допълващи се цвята, които съответстват на основните цветове (но не е задължително да си пасват) и всичко ще се слепи добре.

В противен случай ще се получи каша и дрехите с даден размер няма да паснат на дрехите на нашата универсална, независима от размера база, така че дори да се върнем към тях, няма да има с какво да ги носим или ще трябва да правите повече покупки.

Умаляване и уголемяване на дрехи при шивачка

Често забравяме за това в света на незабавните дрехи, но често е най-простото решение. Наскоро свалих няколко килограма и преправих любимите си шорти и рокля. Разбира се, трябва да платите за това и да отделите време, но много прости корекции струват по-малко. Но съм страшно придирчива при купуването на дрехи и когато намеря нещо и ми хареса, искам да го нося възможно най-дълго, затова обичам да ползвам шивашки услуги.

Но! Ние можем не само да стесним дрехите, но и да ги увеличим. Понякога можете хитро да зашиете някъде ластик, понякога е достатъчно да разместите копче или да смените ципа, понякога има допълнително ухо под шева с допълнителен материал – особено при по-скъпи дрехи. При намаляване можем също да помолим шивачката да остави такова плисе в шева. Имам вълнени панталони тип цигара от майка ми, които вече са минали през три серии увеличения и намаления на размера и все още изглеждат страхотно.

ДАНТЕЛЕНА РОКЛЯ ЕЛИ | evizabg.com

Тук дрехите са за нас, а не ние за дрехите

И последното, най-важното! Знам, че звучи клиширано, но наистина си струва да оцените себе си независимо от размера. И помислете за нашето тяло с благодарност, защото в крайна сметка именно благодарение на него можем да се разхождаме, да караме каяк и да гушкаме кучетата си. Нека се погрижим за тях тук и сега – като носим удобни дрехи в точния размер, който ни става в момента, а не като се фиксираме върху този или онзи номер. Често попадаме в капана „възможно най-скоро“ и ни се струва, че можем да се радваме на живота едва когато свалим или качим известно количество тегло. Глупости! Ако не се оценим сега, няма да се оценим и тогава.

Leave a comment